Η ογκολογική μας ομάδα δημιουργήθηκε από τον ογκολόγο Α. Α. Καραγιάννη και συνεργάζεται με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην θεραπεία του καρκίνου, με σκοπό την ολοκληρωμένη και καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των κακοήθων νεοπλασιών, την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση τους.
Δευ-Παρ: 9:00πμ - 5:00μμ Σαβ-Κυρ: Κλειστά
Κινητό: (+30) 6973397076
Athanasios Karagiannis
Δευ-Παρ: 9:00πμ - 5:00μμ Σαβ-Κυρ: Κλειστά
athankarag@yahoo.com Athanasios Karagiannis
Title Image

Χημειοθεραπεία

Καρκίνος και χημειοθεραπεία

Οι καρκινικοί όγκοι χαρακτηρίζονται από κυτταρική διαίρεση και πολλαπλασιασμό, η οποία δεν είναι πλέον ελεγχόμενη από τους κανόνες ανάπτυξης, όπως είναι στους φυσιολογικούς ιστούς. Για παράδειγμα, τα “φυσιολογικά” κύτταρα σταματούν να διαιρούνται, όταν έρχονται σε επαφή με τα γειτονικά τους κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα χάνουν αυτή την ικανότητα (και άλλες πολλές) και επομένως δεν υπακούν πλέον σε κανέναν έλεγχο και δεν διατηρούν τις ισορροπίες της κυτταρικής διαίρεσης.

Η ικανότητα της χημειοθεραπείας να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα εξαρτάται από την ικανότητά της να σταματήσει την κυτταρική διαίρεση. Αν τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να διαιρεθούν, θα πεθάνουν. Όσο πιο γρήγορα τα κύτταρα διαιρούνται, τόσο πιο πιθανό είναι η χημειοθεραπεία να τα σκοτώσει, κάνοντας τον όγκο να συρρικνωθεί.

Τα περισσότερα χημειοθεραπευτικά φάρμακα δρουν στα κύτταρα μόνο όταν αυτά διαιρούνται. Ο προγραμματισμός της χημειοθεραπείας καθορίζεται από τον τύπο των κυττάρων και το ρυθμό με τον οποίο διαιρούνται, τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία το φάρμακο θα είναι πιο αποτελεσματικό. Γι ‘αυτό η χημειοθεραπεία χορηγείται σε «κύκλους» (δείτε το γενικό τμήμα μας που ασχολείται με τη «χημειοθεραπεία»).

Η χημειοθεραπεία είναι πιο αποτελεσματική στην θανάτωση των κυττάρων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Δυστυχώς, όμως δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει μεταξύ των καρκινικών και των φυσιολογικών κυττάρων. Τα “φυσιολογικά” κύτταρα όμως, μετά την επίδραση της χημειοθεραπείας, θα μπορέσουν να αναγεννηθούν και να είναι και πάλι υγιή, αλλά εν τω μεταξύ, θα έχουν εμφανιστεί οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων (παρενέργειες).

Τα “φυσιολογικά” κύτταρα που προσβάλλονται πιο συχνά από τη χημειοθεραπεία είναι τα κύτταρα που διαιρούνται ταχύτερα (δηλαδή αυτά του αίματος, τα κύτταρα του στόματος, του στομάχου και του εντέρου, καθώς και οι θύλακες των τριχών), με αποτέλεσμα να είναι πιο συχνές και εμφανείς οι παρενέργειες όπως η αιματολογική τοξικότητα, τα έλκη στο στόμα, η ναυτία, η διάρροια και η απώλεια μαλλιών.

Πακλιταξέλη συνδεδεμένη με Λευκωματίνη (Abraxane)

Το Abraxane είναι πακλιταξέλη συνδεδεμένη με λευκωματίνη υπό μορφή νανοσωματιδίων που ενδεχομένως να έχει σημαντικά διαφορετικές φαρμακολογικές ιδιότητες σε σύγκριση με άλλες μορφές της πακλιταξέλης. Δεν θα πρέπει να υποκαθίσταται από άλλα σκευάσματα πακλιταξέλης.

Η πακλιταξέλη είναι ένας παράγοντας που δρα παρεμβαίνοντας στο δίκτυο των μικροσωληνίσκων, δηλαδή το σκελετό του κυττάρου οποίος χρησιμεύει στη στήριξη και την κίνηση του. Η δράση του Abraxane στους μικροσωληνίσκους, προκαλεί την αναστολή κυτταρικών λειτουργιών όπως η διαίρεση και η ανάπτυξη του κυττάρου και τον επακόλουθο θάνατο τους.

navelbine

Βινορελβίνη (Navelbine)

Η βινορελβίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Ανήκει στην οικογένεια των αλκαλοειδών της Vinca.

Τα αλκαλοειδή της βίνκα (vinca alkaloids) είναι μεταξύ των πρώτων κυτταροτοξικών φαρμάκων που αποκαλύφθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν στην αντιμετώπιση των νεοπλασματικών νόσων. Τα αλκαλοειδή της βίνκα λαμβάνονται από τα φύλλα του φυτού Catharanthus roseus ή παράγονται ημισυνθετικά.

Γεμσιταβίνη (Gemzar)

Η γεμσιταβίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) φάρμακο.

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες. Οι αντιμεταβολίτες είναι ουσίες παρόμοιες με φυσιολογικές ουσίες του κυττάρου, μόνο που δεν είναι λειτουργικές. Όταν τα κύτταρα επομένως ενσωματώσουν τις ουσίες αυτές στις λειτουργίες τους, δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως πεθαίνουν.

 Επηρεάζει τη σύνθεση, την αντιγραφή και την επιδιόρθωση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και οδηγεί επίσης σε αναστολή του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης, στο εσωτερικό του κυττάρου.

gemzar
Taxotere

Δοσεταξέλη (Taxotere)

Η δοσεταξέλη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) φάρμακο και ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται ταξάνες και παρασκευάζονται από το φλοιό ενός δέντρου του Ειρηνικού (Taxus).

Η δοσεταξέλη είναι αντινεοπλασματικός παράγοντας που δρα προάγοντας τη συνάθροιση της τουμπουλίνης σε σταθερούς μικροσωληνίσκους αναστέλλοντας έτσι την αποδόμησή τους και προκαλώντας σημαντική ελάττωση της ελεύθερης τουμπουλίνης. Η αναστολή αυτών των δομών οδηγεί τελικά στο θάνατο των κυττάρων

Δοξορουβικίνη (Doxorubicin)

Η δοξορουβικίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο έχει χαρακτηριστεί ως ” αντιβιοτικό αντινεοπλασματικό”. Τα αντιβιοτικά αντινεοπλασματικά είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από μικροοργανισμούς. Τα φάρμακα αυτά ενσωματώνονται και δρουν βλαπτικά στο DNA και το RNA του κυττάρου προκαλώντας το θάνατό του.

Ο μηχανισμός δράσης της είναι παρόμοιος με εκείνον της ακτινοβολίας και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση.

doxorubicin
epirucidin1

Επιρουβικίνη (Epirubicin)

Η επιρουβικίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο έχει χαρακτηριστεί ως ” αντιβιοτικό αντινεοπλασματικό”. Τα αντιβιοτικά αντινεοπλασματικά είναι φάρμακα τα οποία προέρχονται από μικροοργανισμούς. Τα φάρμακα αυτά ενσωματώνονται και δρουν βλαπτικά στο DNA και το RNA του κυττάρου προκαλώντας το θάνατό του.

Ο μηχανισμός δράσης της είναι παρόμοιος με εκείνον της ακτινοβολίας και γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση.

Ιρινοτεκάνη (Campto)

Η ιρινοτεκάνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο συγκαταλέγεται στους αναστολείς τοποϊσομερασών και πιο συγκεκριμένα της τοποϊσομεράσης Ι.

Η ιρινοτεκάνη είναι ημισυνθετικό παράγωγο της καμπτοθεκίνης. Η ιρινοτεκάνη μέσα στο σώμα μας μετατρέπεται στο δραστικό της μεταβολίτη, SN‐38, αναστέλοντας την δράση της τοποϊσομεράσης Ι.

Campto
jevtana

Καμπαζιταξέλη (Jevtana)

Η καμπαζιταξέλη είναι ένας αντινεοπλασματικός παράγοντας που δρα παρεμβαίνοντας στο δίκτυο των μικροσωληνίσκων στα κύτταρα δηλαδή του σκελετού του κυττάρου που χρησιμεύει στη στήριξη και την κίνηση του.

Η δράση της καμπασιταξέλης στους μικροσωληνίσκους, προκαλεί την αναστολή κυτταρικών λειτουργιών όπως η διαίρεση και η ανάπτυξη του κυττάρου και τον επακόλουθο θάνατο τους.

Κυκλοφωσφαμίδη (Endoxan)

Καρκίνος μαστού, πνεύμονος, ωοθηκών, ουροδόχου κύστεως, οστεοσαρκώματα, σαρκώματα μαλακών μορίων.

Η κυκλοφωσφαμίδη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο συγκαταλέγεται στους αλκυλιούντες παράγοντες.

Προκαλούν βλάβη στη λειτουργία του κυττάρου προκαλώντας βλάβη στο DNA, το RNA και τη σύνθεση πρωτεϊνών.

endoxan
carboplatin

Καρβοπλατίνη (Carboplatin)

Η καρμποπλατίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Ανήκει στους αλκυλιούντες παράγοντες και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κυττάρου δημιουργώντας ρωγμές καθώς και διασταυρούμενη σύνδεση (cross linking) μεταξύ των αλύσεων των νουκλεïνικών οξέων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται λάθη στις αλληλουχίες των νουκλεοτιδίων που κωδικοποιούν για το DNA και το RNA, (δηλαδή λάθη στη μεταγραφή και μετάφραση του γενετικού υλικού) και ως εκ τούτου παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών, παρεμποδίζοντας τον πολλαπλασιασμό, τη διαίρεση και την επιβίωση του κυττάρου.

Καπεσιταβίνη (Xeloda)

Η Καπεσιταβίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) φάρμακο . 

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες και είναι ένας από στόματος χορηγούμενος πρόδρομος της κυτταροτοξικής 5-φθοριοουρακίλης (5-FU). Οι αντιμεταβολίτες είναι ουσίες παρόμοιες με φυσιολογικές ουσίες του κυττάρου, μόνο που δεν είναι λειτουργικές. Όταν τα κύτταρα επομένως ενσωματώσουν τις ουσίες αυτές στις λειτουργίες τους, δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως πεθαίνουν.

Xeloda
eloxatin

Οξαλιπλατίνη (Eloxatin)

Η οξαλιπλατίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Ανήκει στους αλκυλιούντες παράγοντες και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κυττάρου δημιουργώντας ρωγμές καθώς και διασταυρούμενη σύνδεση (cross linking) μεταξύ των αλύσεων των νουκλεïνικών οξέων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται λάθη στις αλληλουχίες των νουκλεοτιδίων που κωδικοποιούν για το DNA και το RNA, (δηλαδή λάθη στη μεταγραφή και μετάφραση του γενετικού υλικού) και ως εκ τούτου παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών, παρεμποδίζοντας το πολλαπλασιασμό, τη διαίρεση και την επιβίωση του κυττάρου.

Πακλιταξέλη

Η πακλιταξέλη είναι ένα χημειοθεραπευτικό (κυτταροτοξικό, αντινεοπλασματικό) φάρμακο που ανακαλύφθηκε τηνδεκαετίατου1960 ως εκχύλισμα του φλοιού του έλατου της Βορείου Αμερικής Taxus brevifolia. Ωστόσο, η κλινική εφαρμογή του φαρμάκου καθυστέρησε μέχρι την δεκαετία του 1980.

Η πακλιταξέλη είναι αντινεοπλασματικός παράγοντας που δρα προάγοντας τη συνάθροιση της τουμπουλίνης σε σταθερούς μικροσωληνίσκους και αναστέλλει την αποδόμησή τους, προκαλώντας σημαντική ελάττωση της ελεύθερης τουμπουλίνης. Η αναστολή αυτών των δομών οδηγεί τελικά στο θάνατο των κυττάρων.

paclitaxel

Πεμετρεξίδη (Alimta)

Το Alimta είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο. Αυτό το φάρμακο έχει χαρακτηριστεί ως “αντιμεταβολίτης” (Οι αντιμεταβολίτες είναι φάρμακα με δομήόμοια με φυσικές ουσίες, που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του κυττάρου. Η δομική αυτή ομοιότητα επιτρέπει σε πολλούς από τους αντιμεταβολίτες να χρησιμεύουν σαν υπόστρωμα σημαντικών κυτταρικών ενζύμων).

Επηρεάζει τη σύνθεση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και οδηγεί επίσης σε αναστολή του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης.

Σισπλατίνη

Η σισπλατίνη είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) χημειοθεραπευτικό φάρμακο.

Ανήκει στους αλκυλιούντες παράγοντες και προκαλεί βλάβη στη λειτουργία του κυττάρου δημιουργώντας ρωγμές καθώς και διασταυρούμενη σύνδεση (cross linking) μεταξύ των αλύσεων των νουκλεïνικών οξέων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται λάθη στις αλληλουχίες των νουκλεοτιδίων που κωδικοποιούν για το DNA και το RNA, (δηλαδή λάθη στη μεταγραφή και μετάφραση του γενετικού υλικού) και ως εκ τούτου παραγωγή παθολογικών πρωτεϊνών, παρεμποδίζοντας το πολλαπλασιασμό, τη διαίρεση και την επιβίωση του κυττάρου.

fluorouracil

5-φθοριοουρακίλη (5-FU)

Η 5-φθοριοουρακίλη (5-FU) είναι ένα αντικαρκινικό («αντινεοπλασματικό” ή “κυτταροτοξικό”) φάρμακο. 

Ανήκει στην κατηγορία των φαρμάκων αποκαλούμενων ως αντιμεταβολίτες. Οι αντιμεταβολίτες είναι ουσίες παρόμοιες με φυσιολογικές ουσίες του κυττάρου, μόνο που δεν είναι λειτουργικές. Όταν τα κύτταρα επομένως ενσωματώσουν τις ουσίες αυτές στις λειτουργίες τους, δεν μπορούν να διαιρεθούν και επομένως πεθαίνουν. 

Επηρεάζει τη σύνθεση, την αντιγραφή και την επιδιόρθωση του δεοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) και οδηγεί επίσης σε αναστολή του RNA και της πρωτεϊνικής σύνθεσης, στο εσωτερικό του κυττάρου.

Διφωσφονικά

Η δυνατότητα των διφωσφονικών να αναστέλλουν την λειτουργία των οστεοκλαστών (φυσιολογικά κύτταρα υπεύθυνα για την απορρόφηση των οστών) και τελικά την οστική απορρόφηση διεύρυνε τους θεραπευτικούς τους ορίζοντες.

Σε μη ογκολογικούς ασθενείς τα διφωσφονικά χρησιμοποιούνται στην πρόληψη και τη θεραπεία της μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης αφού έχουν δείξει ότι αυξάνουν την οστική μάζα και ελαττώνουν κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καταγμάτων των σπονδύλων, των ισχίων κλπ. Επίσης χρησιμοποιούνται και στην προφύλαξη της οστεοπόρωσης από τη μακροχρόνια χρήση της κορτιζόνης.

Τα τελευταία χρόνια τα διφωσφονικά άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως και σε ογκολογικούς ασθενείς με οστικές μεταστάσεις ιδίως από το πολλαπλούν μυέλωμα, τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Κλινικές μελέτες σε ασθενείς με οστικές μεταστάσεις από πολλαπλούν μυέλωμα και σε ασθενείς με οστικές μεταστάσεις από καρκίνο του μαστού έδειξαν ότι μειώνουν την οστική νοσηρότητα κατά 50% περίπου.

Στεροειδή (κορτιζόνη)

Η κορτιζόνη παράγεται από το ανθρώπινο σώμα με τη μορφή της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το φλοιό των επινεφριδίων και επηρεάζει πληθώρα οργανικών συστημάτων. Το ανοσοποιητικό σύστημα, ο μεταβολισμός υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η αντοχή στο stress, η φλεγμονώδης αντίδραση, το ενδοκρινικό σύστημα αλλά ακόμα και το στομάχι είναι μερικά μόνο από τα σημεία της λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος στα οποία συμμετέχει ενεργά η κορτιζόλη.